Как да изберем подходящата клатушка според условията?

Как да изберем подходящата клатушка според условията?

Това е един от най-често задаваните въпроси и истината е, че няма универсален отговор, но има някои изводи, до които сме стигнали с практиката ни, които не са на 100 процента приложими всеки път, но през по-голямата част от времето са ни носили успех!

1. Цвят на водата
- цветът на водата (нейната мътност), е от голямо значение за това какви предпочитания ще имат рибите и кои цветове клатушки ще бъдат работещи. В повечето случаи, при мътна вода, обратно на логиката, (че ярките цветове ще се виждат повече и това ще провокира повече рибата), работят повече тъмните цветове. Когато водата е бистра, предпочитанията на рибите повечето пъти, клонят към по-ярки цветове (оранжеви, розови, зелени, златисти, сребристи и тн).

2. Климатични условия
мрачно и облачно време - при такъв тип време, по-голям успех са ни давали тъмните нюанси клатушки - маслено зелено, кафяво, черно и тн.
ясно и слънчево време - при тези условия, добър избор са клатушки с ярки цветове -оранжево, зелено, розово, жълто, ярко червено или такива, които създават силни отблясъци от слънцето във водата - златисти и сребристи и тн.

3. Дълбочина и големина на водоема
- когато водоемът е по-голям и по-дълбок и нямаме успех на близка дистанция, може да се наложи да прибегнем до по-голям размер клатушки, с които да постигнем по-голяма дистанция и да потърсим рибите в средата на водоема.
- според това в кой воден слой се намират рибите, може да се наложи да ги потърсим близо до повърхността, в средният воден слой или на дъното
- когато рибите са близо до повърхността, могат да се използват малки и леки клатушки, създадени точно с тази цел - да работят в горният слой на водата и да провокират рибите, които са активни там. Също така, за облавяне на горният слой на водата, могат да се използват по-големи и тежки клатушки, но за целта е необходимо, върхът на въдицата да се държи високо и навиването на макарата да започне веднага след приводняване, за да не се даде шанс на клатушката да потъва в по-ниските водни слоеве.
- ако рибите са в средните слоеве на водата, можем да използваме всякакви клатушки, като тези между 1,5 грама и 2,5 грама са универсален избор за ситуацията.
- когато рибите са на дъното, нещата стоят по по-различен начин. Могат да се използват тежки клатушки. които да падат бързо до дъното и да се водят там, но могат и да се използват и по-горе описаните клатушки, като тези, които се използват за повърхностния и средния слой, като за тях е необходимо да се даде повече време да потънат до дъното и да се водят с бавни обирания на макарата, последвани от паузи, които да позволят на клатушката отново да падне на дъното.

4. Температура на водата
-въпреки, че няма 100 процентова закономерност, когато водата е с много ниска температура, повечето случаи е по-удачно да потърсим рибите на дъното и когато е по-топла да ги потърсим в средния и горен водни слоеве.

5. Активност на рибите
-според това дали рибите са активни и се хранят усилено, или са пасивни и взимат много плахо, също могат да се използват различни техники. В повечето случаи, когато рибите са активни, добре работят клатушки с по-голям силует, които позволят по-бързо водене с макарата, без примамката да "превърта" (бързи клатушки). И обратно - когато рибите са по-пасивни, успех могат да донеса по-малки клатушки (около 1 грам), които да се водят по-бавно, за да дадат време на рибата да атакува.

И все пак, винаги експериментирането и използването на всички по-горе описани техники, както и редуването на модели, големини и цветове клатушки, ще донесе повече успех от колкото упорстването на само една техника или модел.

Наслука!

Екипът на Trout Corner
Назад към блога

Остави коментар

Моля, имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.